Möllorna på Ringstorp

Möllorna
Möllorna på Ringstorp

På jakt efter föreningens logga föreställande en mölla som vi kunde använda på hemsidan, fann vi att det fanns TVÅ möllor i vattentornets (koloniområdets) omedelbara närhet. På fotot som är taget 1924 syns de två möllorna. Vilken är då förlagan till föreningens logga?

I verkligheten har det kanske inte så stor betydelse. Det som är lite förvirrande är namnen på de två möllorna. Vilken är vilken?
Vi vet att det är skillnad på utformningen av de fyra tornen på vattentornet. De främre är runda och de bakre är fyrkantiga. Förstorar man upp fotot så ser man faktiskt denna skillnad. Vi är nästan säkra på att det som sticker upp i horisonten, till höger om vattentornet, är Kärnan.

Stattenamöllan
Stattenamöllan
Ringstorpsmöllan
Ringstorpsmöllan

Det skulle innebära att möllan till vänster i bilden är den man kallar för Stattenamöllan och som stod på Grenadjärsgatan på Ringstorp, där Nyaljus Tryck & Logistik AB nu ligger.

 

Detta bevittnar även Gunnar Olofsson, tidigare kolonist på området. Han såg för första gången möllan när han 1946 gjorde sin militärtjänst i Helsingborg som infanterist i Skånska dragonregementet P 2. Gunnar har av Rolf Andersson, tidigare koloniägare, fått de kort på möllan som han tog strax innan den blev flyttad till Bräcke 1979. Flytten, som påbörjades kl 10:00 kvällen, gjordes av GDL Gamla dragarlaget i Helsingborg. På morgonen dagen efter var möllan borta.

Den andra möllan, den till höger om kärnan på bilden, måste då i så fall vara Ringstorpsmöllan. På HD kan man läsa att 1919 startade Nils Sjunnesson jr (1883-1961) ett företag under namnet Ringstorp, Sjunnesson & Co Kommanditbolag. Fabriken inrättades på tomten för den gamla Ringstorpskvarnen som drevs av fadern Nils Sjunnesson d.ä. Kvarnrörelsen hade avvecklats under krigsåren 1914-18. Denna stod ungefär där Stattenahemmet på Ringstorpsvägen finns i dag.

Ringstorps kvarn med bostadshus
Ringstorps kvarn

Om man studerar fotot så undrar vi om inte möllan stod ytterligare lite längre mot sydväst och närmare Rosenbergsgatan. Kanske ända nere på Röamöllegatan även om det är svårt att se.
Det som är gåtfullt är varför möllan som stod på Ringstorp kallades för Stattenamöllan och tvärtom. Båda möllorna är så kallad holländare som är en typ av väderkvarn med en roterbar toppkupol som kan vridas i ett önskat gradtal för ett optimalt utnyttjande av vindens kraft. Således ser de nästa likadan ut så båda kunde egentligen vara förlagan till föreningens logga. Vi tar gärna emot kommentarer angående detta. Skriv i kommentarsfältet längre ner på denna sida.

Klicka på nedan länk om du är intresserad av att veta mer om möllor och kvarnar. Skånska möllor.

2 Replies to “Möllorna

  1. Detta finns, med bild, på facebook gruppen ”Hjärtat i Hälsingborg Sundets Pärla…
    Ringstorp/Stattena möllan och som stod på Grenadjärsgatan, där Nya ljus Digitaltryckeri nu ligger, på Ringstorp. Möllan flyttades till Bräcke 1979.
    Bräcke Mölla, som brann ner 1946, fanns i Lerhamn/Höganäs, här fanns troligtvis på stenåldern en offerplats. Ringstorps/Stattena möllan, en s.k. Holländare flyttades dit 1979. Denna byggdes i Värnamo i mitten av 1800-talet och flyttades till Stattena/Ringstorp 1860, där den var i bruk fram till 1940-talet.
    Flytten organiserades av Kullens Hembygdsförening, Möllan är nu i brukbart skick.
    Källa: Ringstorps Koloniförenings hemsida och Wikipedia.

  2. Bilden på Ringstorpsmöllan föreställer med största sannolikhet Stattenamöllan på Grenardjärsgatan. De fyrkantiga tornen på vattenreservoaren ligger snett mot kamerans håll och kvarnen ligger till vänste om den, vilket innebär att bilden måste vara tagen ungefär vid Preem-macken vid motorvägsinfarten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *